Založ si blog

Francúzsko nestratilo vieru a vybralo si radšej nádej, než izoláciu

Prečo by sme sa mali aj my tešiť z nového francúzskeho prezidenta?

Víťazstvo Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách je dobrou správou nielen pre Francúzsko, ale aj pre ostatné členské štáty. Francúzsko ostane za spoločným stolom s ostatnými krajinami EÚ a s istotou sa bude aktívne podieľať na budúcnosti Únie. Nechcem na diaľku posudzovať, kto by bol lepší, ten či onen domáci problém (Macron, či Le Pen), stále však verím, že práve Macron, ako bývalý investičný bankár a minister hospodárstva, sa dobre vyzná v súčasnej ekonomickej situácii. Verím, že jeho vcelku progresívny koncept na ozdravenie ztuhnutého fancúzskeho hospodárstva, je aj pre nás lepším riešením, než izolácia, po ktorej volala Le Pen. Jej víťazstvo by podľa mňa výrazne znížilo schopnosť Európskej Únie riešiť vážne problémy súčasnosti. Le Pen tvrdí, že všetky ich problémy sa ľahko vyriešia, pokiaľ sa Francúzsko uzavrie samo do seba. Tento názor je, z môjho pohľadu celkom provizórny, som naopak presvedčený, že Európa musí niektorím problémom, napríklad migračnej vlne, čeliť spoločnými silami. To nezvládne žiadna krajina samostatne. Rovnako sa tak ťažko predpovedá ďalšie smerovanie EÚ bez aktívnej role Francúzska. Víťazstvo Le Pen by tak aj pre nás znamenalo ďaleko viac otázok ako odpovedí. Porazenú kandidátku však nemožno odpisovať. Podľa dostupných informácií výsledok, ajkeď nepriaznivý, vo svojej centrále oslavovala. Volilo ju totiž dvanásť miliónov občanov a to nieje zanedbateľné číslo pri pohľade do budúcnosti, so zreteľom na vzrastajúcu vlnu nevôle obyvateľov všetkých krajín Európy. Francúzi však ukázali, že nádej na lepší zajtrajšok ešte nevymrela vo všetkých z nás. A tiež že, ako krajina najviac postihovaná teroristickými útokmi, sa neplánuju podvoliť strachu, zveriť svoj osud do rúk Žene, ktorá by naplnením svojich sľubov priniesla viac negatív ako pozitív. Ostáva preto len veriť, že Macron je naozaj nádejou na lepší zajtrajšok a že sa Francúzi rozhodli správne. Pre svoje, aj pre dobro celej Únie.

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1252x
Priemerná čítanosť článkov: 1252x

Autor blogu

Kategórie

Archív