Založ si blog

Francúzsko nestratilo vieru a vybralo si radšej nádej, než izoláciu

Prečo by sme sa mali aj my tešiť z nového francúzskeho prezidenta?

Víťazstvo Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách je dobrou správou nielen pre Francúzsko, ale aj pre ostatné členské štáty. Francúzsko ostane za spoločným stolom s ostatnými krajinami EÚ a s istotou sa bude aktívne podieľať na budúcnosti Únie. Nechcem na diaľku posudzovať, kto by bol lepší, ten či onen domáci problém (Macron, či Le Pen), stále však verím, že práve Macron, ako bývalý investičný bankár a minister hospodárstva, sa dobre vyzná v súčasnej ekonomickej situácii. Verím, že jeho vcelku progresívny koncept na ozdravenie ztuhnutého fancúzskeho hospodárstva, je aj pre nás lepším riešením, než izolácia, po ktorej volala Le Pen. Jej víťazstvo by podľa mňa výrazne znížilo schopnosť Európskej Únie riešiť vážne problémy súčasnosti. Le Pen tvrdí, že všetky ich problémy sa ľahko vyriešia, pokiaľ sa Francúzsko uzavrie samo do seba. Tento názor je, z môjho pohľadu celkom provizórny, som naopak presvedčený, že Európa musí niektorím problémom, napríklad migračnej vlne, čeliť spoločnými silami. To nezvládne žiadna krajina samostatne. Rovnako sa tak ťažko predpovedá ďalšie smerovanie EÚ bez aktívnej role Francúzska. Víťazstvo Le Pen by tak aj pre nás znamenalo ďaleko viac otázok ako odpovedí. Porazenú kandidátku však nemožno odpisovať. Podľa dostupných informácií výsledok, ajkeď nepriaznivý, vo svojej centrále oslavovala. Volilo ju totiž dvanásť miliónov občanov a to nieje zanedbateľné číslo pri pohľade do budúcnosti, so zreteľom na vzrastajúcu vlnu nevôle obyvateľov všetkých krajín Európy. Francúzi však ukázali, že nádej na lepší zajtrajšok ešte nevymrela vo všetkých z nás. A tiež že, ako krajina najviac postihovaná teroristickými útokmi, sa neplánuju podvoliť strachu, zveriť svoj osud do rúk Žene, ktorá by naplnením svojich sľubov priniesla viac negatív ako pozitív. Ostáva preto len veriť, že Macron je naozaj nádejou na lepší zajtrajšok a že sa Francúzi rozhodli správne. Pre svoje, aj pre dobro celej Únie.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1250x
Priemerná čítanosť článkov: 1250x

Autor blogu

Kategórie

Archív